Gouden tips voor mensen met een druk leven

Wednesday 7 September

In de jaren veertig en vijftig van de negentiende eeuw had elk huishouden een vaste planning. Oftewel: huishoudelijke klusjes werden op vaste dagen uitgevoerd. Traditiegetrouw werd op maandag de kleding en het andere textiel gewassen. Daar komt dus ook de uitdrukking ‘maandag wasdag’ vandaan.

Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen niet echt meer een vaste wasdag en wordt de was vaak gedaan wanneer de manden uitpuilen. Helemaal wanneer je een drukke baan hebt in combinatie met bijvoorbeeld een gezin. Met onze gouden tips weet jij straks precies hoe je -ondanks je drukke leven- heel efficiënt die was schoon krijgt en droogt.

1

Tip 1 – Breng systeem aan

Gaat alle was nu nog op een grote hoop in dezelfde wasmand? Niet handig! Want het kost je elke keer weer ontzettend veel werk om al dat wasgoed te sorteren op kleur en soort. Handiger is het om systeem aan te brengen in de manier waarop je wasgoed verzamelt. Kies een centrale verzamelplaats, zoals bijvoorbeeld de badkamer, en zet hier 3 manden neer. Neem een witte mand voor de witte was, een grijze mand voor de gekleurde was en een zwarte mand voor de handdoeken en het beddengoed. En het belangrijkste: laat iedereen in huis ook de was in de juiste mand gooien!
2

Tip 2 – Maak afspraken

Voor de ouders is dit waarschijnlijk heel erg herkenbaar. Wanneer je de was wil gaan doen, moet je eerst de vloer(en) van je kind(eren) afspeuren naar kledingstukken. Onze tip? Niet doen! Maak heldere afspraken over waar iedereen de was deponeert. En ligt de was niet op de afgesproken plek, dan wordt ie ook niet gedaan. Let maar eens op hoe snel ze zich aan de regels gaan houden als hun favoriete spijkerbroek niet op tijd gewassen is!
3

Tip 3 – Gebruik de timer

De meeste wasmachines hebben tegenwoordig een timer. Gebruik die ook! Doe de was in je machine en stel de timer zo in, dat hij de volgende ochtend klaar is wanneer je uit bed komt. Dan kun je die was meteen ophangen, voordat je de deur uitgaat. Of juist andersom: zet alles klaar voor je weggaat en stel de timer in op de tijd dat je weer thuiskomt.
4

Tip 4 – Hang en vouw meteen op

Iedereen met een druk leven zal dit wel eens meegemaakt hebben. Je hebt vol goede moed een was aangezet, maar komt er maar niet toe om hem ook nog op te hangen. Het gevolg is was die gaat stinken en die je uiteindelijk nog een keer moet doen. Niet handig! Zorg er dus voor dat je de was meteen ophangt, zodat je jezelf geen extra werk bezorgt. Hetzelfde geldt trouwens ook voor was die droog is. Vouw deze meteen op, zodat ze niet gaan kreuken in de (schone) wasmand. Want op extra strijkwerk zit volgens ons werkelijk niemand te wachten!
5

Tip 5 – Voorkom enkele sokken

Heb jij ook zo’n wasmachine die je sokken (voor de helft) lijkt op te eten? Ontzettend frustrerend, want je houdt geen heel paar meer over op een gegeven moment. De oplossing? Waszakjes! Je weet wel, die zakjes die je normaliter gebruikt voor delicaat wasgoed. De grotere variant daarvan is prima te gebruiken als bij-elkaar-houder van paren sokken. Leer jezelf dus aan om ze standaard in zo’n waszakje te doen en je bespaart niet alleen frustratie, maar ook geld voor nieuwe sokken. Win-win!
6

Tip 6 – Sneller drogen

De gouden tip om was in de wasdroger sneller droog te krijgen, is om een droge (en uiteraard schone) handdoek er aan toe te voegen. Dit haalt echt een flink stuk van de benodigde droogtijd af en is dus perfect voor iedereen die een druk leven heeft!
7

Tip 7 – Reinig de machines

Sneller, efficiënter en beter wassen en drogen lukt alleen wanneer je zorgt dat je machines regelmatig een schoonmaakbeurt krijgen. Haal het filter van je droger na elke droogbeurt leeg en draai sowieso 1 keer per maand een lege wasmachine op 90 graden. Doe dit met een flinke schep baking soda en een scheut azijn. Je zult zien en ruiken dat de machine er weer heerlijk fris uitziet en ook zo ruikt!