Wassen voor beginners

Dinsdag 6 december

Voor iedereen die nog nooit een was heeft gedraaid, om wat voor reden dan ook, kan zo’n wasmachine behoorlijk lastig zijn. Helemaal nu de meeste machines voorzien zijn van allerlei technische snufjes en geavanceerde programma’s. Dan is het goed om te weten hoe je het beste de was kan doen. Vandaar deze tips: wassen voor beginners!

1

Voorwas nodig?

Wanneer je wasgoed niet echt heel vies is, dus geen vlekken bevat, zal er geen voorwas nodig zijn. Maar heb je de twijfelachtige eer gekregen dat je de sportkleding van het hele team van je kind mag wassen, dan kan het wel eens zo zijn dat een voorwas echt noodzakelijk is. Zo weet je zeker dat hardnekkige vlekken eerst even goed in de week worden gezet, voordat het echte wasprogramma begint.
2

Sorteren op kleur

Een ontzettend belangrijke, niet te onderschatten stap is om al je was heel secuur te sorteren. En maak die sortering niet alleen op kleur, maar ook zeker op de soort stof waarvan het is gemaakt. Wol en zijde kun je het beste apart wassen op een programma dat daarvoor geschikt is, de zogenaamde fijne was. Handdoeken, keukentextiel en beddengoed mag je heter wassen, zodat de mogelijk aanwezige bacteriën ook gedood worden. Voor wat betreft de kleuren kun je onderscheid maken tussen wit, donker, denim, licht gekleurd en felle kleuren.
3

Welk programma kies je?

Zoals eerder gezegd bevatten wasmachines tegenwoordig veel voorgeprogrammeerde wasprogramma’s. Dat is hartstikke handig, maar dan moet je ze wel gebruiken natuurlijk. Er zijn bijvoorbeeld speciale programma’s voor spijkerbroeken, sportkleding of juist de fijne was. Deze zijn allemaal precies zo ingesteld, dat je was er zo goed mogelijk uitkomt. En uiteraard ook zo schoon mogelijk.
4

Controleer het etiket

Klinkt simpel, maar wordt vaak vergeten. Kijk goed naar de instructies op het etiket in je kleding. Als daar maximaal 30 graden staat, hou je daar dan ook zeker aan. En staat er dat het kledingstuk alleen in de handwas mag, dan raden wij het sterk af om het alsnog in de wasmachine te stoppen. Bij twijfel nooit doen!
5

Welk wasmiddel heb je nodig?

De supermarkt staat vol met wasmiddelen in allerlei soorten, maten, geuren en kleuren. Dat kan nog wel eens overweldigend zijn. Zeker wanneer je nog niet vaak de was hebt gedaan. Maar wees gerust: je hebt echt niet alles nodig wat je in de reclames ziet langskomen. Wij raden aan om voor de witte was poeder te gebruiken. Dit geeft echt het allerbeste resultaat. Daarnaast kun je voor je gekleurde en zwarte was gewoon hetzelfde bontwasmiddel gebruiken. Als laatste is het handig om wel een speciaal wolwasmiddel in huis te halen voor je fijne was. In een eerder blog vertelden we al over de voor- en nadelen van wasverzachter. Onze tip? Haal een fles witte natuurazijn in huis en gooi een scheutje hiervan bij elke was. Dit werkt als natuurlijke wasverzachter, het haalt vieze geurtjes van bijvoorbeeld zweet en rook uit je wasgoed en het werkt ook nog eens reinigend voor je machine!
6

Time je wasbeurt

Nog even snel een wasmachine aanzetten voor je de deur uitloopt. Klinkt handig, maar wanneer je pas 9 uur later weer terugkomt, is het misschien niet zo verstandig. Want je wil die was ook zo gauw mogelijk ophangen wanneer de machine klaar is. Zorg dus dat je de wasbeurten goed inplant, zodat je ook tijd hebt om hem meteen op te hangen of in de droger te stoppen. Heb je een timer op je wasmachine? Stel de starttijd dan uit tot het moment dat je wat extra tijd om handen hebt.