Openingstijden:
09:00 - 17:00
Storing? bel 085-2731994 of mail
info@wasautomatenverhuur.nl
Woensdag 25 augustus

Wel of geen wasverzachter

Wanneer we de was doen, gebeurt dit niet alleen maar wanneer er vlekken in de kleding, handdoeken of het beddengoed zitten. Een shirt dat je al een paar dagen hebt gedragen of een dekbedovertrek dat al een week op een bed ligt, doe je voornamelijk in de was zodat het weer fris wordt en lekker ruikt. Nu zijn er in de supermarkt en online talloze soorten wasverzachter verkrijgbaar, die stuk voor stuk beloven om je was nog zachter te maken dan ooit tevoren. Maar wat doet wasverzachter nou eigenlijk en is het wel echt nodig om je was zachter te krijgen en lekkerder te laten ruiken?

 

Wat is wasverzachter en wat doet het precies?

Een wasverzachter bestaat uit oppervlakte-actieve stoffen, gebaseerd op siliconen, gecombineerd met oliën. Het product laat in principe een vettig, glad laagje achter op je wasgoed, waardoor het zachter aanvoelt. De meeste mensen gebruiken het dan ook om bijvoorbeeld handdoeken lekker zacht te krijgen. Anderen voegen wasverzachter toe, zodat ze kleding beter kunnen strijken. Hiernaast heeft het een antistatisch effect op synthetische stoffen, zodat ze (vooral in de winter) minder statisch geladen zijn.

 

De nadelen van wasverzachter

Hoe zacht die handdoeken er ook van worden, toch kleven er ook veel nadelen aan die wasverzachter. Doordat er een laagje over het textiel wordt gevormd, zal deze minder goed ademen. Heel vervelend, vooral in de zomer, wanneer je daardoor dus meer gaat zweten in kleding die is gewassen met wasverzachter. Ook dekbedovertrekken, kussenslopen en lakens zullen een stuk minder comfortabel worden wanneer de stof niet ademend meer is.

 

Datzelfde gladde laagje zorgt er ook nog eens voor dat je textiel zijn werk minder goed kan doen. Handdoeken, vaatdoekjes en theedoeken nemen minder goed water op, dus de werking neemt enorm af. Geen goed idee!

 

Mensen met een gevoelige huid wordt zeker afgeraden om een wasverzachter aan de was toe te voegen. Zeker wanneer deze ook nog geparfumeerd is. Het kan vervelende allergische reacties teweegbrengen, die je beter kunt voorkomen.

 

Wasverzachter versus de droger

Heb je een droger? Dan raden we het gebruik van wasverzachter sowieso af. Allereerst worden handdoeken al behoorlijk zacht door het gebruik van een droger en heb je dus geen verzachter nodig. Daarnaast kan het ook nog eens technische problemen veroorzaken. Ophoping van wasverzachter in het apparaat kan voor verkalking zorgen. En het vettige, gladde laagje geeft verwarring voor de sensoren in de droger die moeten ‘aanvoelen’ of het wasgoed droog genoeg is.

 

Een alternatieve oplossing?

Heb je geen droger in huis en wil je ook geen wasverzachter (meer) gebruiken, dan zijn er gelukkig wel alternatieven. Voor de frisse geur kun je natuurlijk kiezen voor een lekker ruikend wasmiddel. En hoe gek het misschien ook klinkt; om je was zachter te krijgen, voeg eens een scheutje azijn toe aan de was. Dit werkt ook verzachtend, helpt tegelijkertijd om zeepresten uit de machine te verwijderen en het is nog eens milieuvriendelijk ook!

Bekijk alle nieuwsberichten

SBS6 RTL4
Contactgegevens locatieHoofdvestiging Groningen

Cuxhavenweg 5b
9723 JK Groningen

T: 085-273 1994
E: info@wasautomatenverhuur.nle-mail ons

KvK: 54990289 te Groningen
BTW: NL807501001B01

locatieVestiging Zeerijp

Borgweg 29
9914 PC Zeerijp

T: 085-273 1994
E: info@wasautomatenverhuur.nle-mail ons

Beoordelingen
  • Storingen doorgaans binnen 3 werkdagen gerepareerd door heel Nederland.
  • Flexibele oplossingen bij verhuizingen.
  • Uitgebreide controle voor plaatsing.
  • Gratis huurcontract overdragen aan bijvoorbeeld je kamergenoot.
  • Snelle levering en plaatsing.
  • Gegarandeerd de beste en goedkoopste van Nederland!

Erkend leerbedrijf wasautomatenverhuur

Business clublid Donar
Partner van LDL Group